De origine van het vrouwenpak

Het driedelige pak voor mannen bestaat natuurlijk al enige tijd, om precies te zijn sinds 1666. De oorspronkelijke bedoeling vanuit Koning Charles II van Engeland was de adel een nieuwe culturele waarden te geven. Het driedelig pak zou de nadruk geven op spaarzaamheid en bescheidenheid in plaats van weelderige extravagantie.

1900

Terwijl het mannenpak vanaf 1666 evolueerde, verschenen pas vanaf 1900 de eerste op maat gemaakte kledingstukken voor vrouwen. In deze eeuw droegen Europese vrouwen op maat gemaakte jassen met lange rokken voor activiteiten zoals paardrijden, boogschieten en wandelen. Trendsetters adopteerden ze voor dagelijks gebruik en in 1905 waren dit de dagelijkse kostuums voor vrouwen. 

1910

In 1910 creëerde de American Ladies’ Tailors’ Association het ‘suffragette-pak’ als directe tegenreactie op de hobbelrok. Deze rok was zo strak om de enkels was gezoomd dat het moeilijk was voor een vrouw om te bewegen. Bovendien werd de hobbelrok vaak bespot omdat het in tegenspraak was met de vooruitgang die vrouwen in die tijd boekten. Naast meer bewegingsruimte te geven werd het suffragette-pak ook gedragen om de wetgeving te bestrijden. In 1910 was het dragen van korsetten en een zoomlijn van niet minder dan 2,5cm van de grond verplicht.

1920

In 1913 begon het bekende merk Chanel met het verkopen van een lijn met sportkleding voor vrouwen. Vrouwen werden namelijk steeds actiever en om hier genoeg comfort voor te bieden gebruikte Chanel onder andere Jersey. Hiermee bevrijdde Coco Chanel vrouwen van het korset. Dit concept van meer casual chic werd aangenomen op het moment dat het 19e amendement werd goedgekeurd die vrouwenstemrecht mogelijk maakte.

In 1932 verscheen het broekpak. De Franse ontwerper Marcel Rochas nam namelijk de wens van vrouwen om een maatpak met broek te dragen nog een stap verder. De behoefte aan een krachtiger pak evolueerde toen vrouwen in grotere aantallen het werk van mannen gingen overnemen.

1940

De typische oorlogstijd silhouet domineerde in de jaren 40 vanwege het rantsoeneren van stoffen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren uniformen nodig voor het leger, waardoor de textielvoorraad onder druk kwam te staan.

Als gevolg, kleding gemaakt van minder stof kwam in de mode en ontstonden er nieuwe stijlen, zoals de militaire look.

1950

In 1947 introduceerde Christian Dior de “New Look”. Hiermee veranderde hij de modegeschiedenis en gaf vrouwen een moderne “fit & flare”stijl. De door Dior ontwikkelde ultra vrouwelijke stijl accepteerde de vorm van een vrouw. Hiervoor gebruikte hij, als reactie op het rantsoeneren van stoffen, voor sommige rokken wel 18 meter stof.

1960

Gedurende de jaren zestig was ensemble-dressing ontzettend trendy en werden pakken meer casual gedragen. Het was ook het decennium van de benen: mini-jurken en minirokken kwamen voor het eerst in de mode onder vrouwen.

Naast deze trend introduceerde Yves Saint Laurent in 1966 “le smoking”. Hét eerste smokingpak ontworpen voor vrouwen. De naam smoking verwijst naar 19e-eeuwse rokersjassen voor heren. Deze werden zo genoemd omdat de zijde revers zo zijn ontworpen dat as van sigaren of sigaretten eraf kan glijden waardoor de jas schoon blijft. De oorsprong van een smoking lag in de klassieke mannelijke wereld, de reden waarom dit idee zo ontzettend revolutionair was.

1970

Door de toename van het aantal vrouwen dat buitenhuis werkte, begon de dameskleding vanaf 1970 opnieuw te veranderen. Dit betekende dat ook steeds meer vrouwen de “boys club” infiltreerde. Om te bewijzen dat ze net zo vaardig en serieus waren als alle mannen in het kantoor hadden ze een symbool nodig. Blijkbaar was de enige manier om dit te bewijzen in vergaderingen om de mannelijke maatpakken te kopiëren. Hierdoor werden broekpakken met een mannelijk randje erg populair.

1980

In de eeuw van de “power woman” werd design vooral geïnspireerd op heren blazers. De trend van een powersuit was vooral populair onder zakelijke vrouwen, maar dankzij programma’s als Dynasty verspreidde dit zich ook buiten de kantoormuren. Deze broek- en blazersets probeerde een meer mannelijke aanwezigheid na te bootsen door schoudervullingen en loszittende broeken. Hierdoor werd het vrouwelijke figuur vermomd en de aandacht van haar geslacht afgeleid, dit creëerde een gevoel van autoriteit.

1990

De “powersuit” van de jaren 80 transformeerde zich naar een “power skirt” in de jaren 90. De lavalliere, ook wel de pussycat bow genoemd, verdween. Zoom lijnen werden korter en de schoudervullingen werden uit de blazers gehaald.

De reden hiervoor? De attitude van vrouwen veranderde en hun behoefte om agressief over te komen richting mannen ebde weg. Dit resulteerde in een meer minimalistische stijl met een kleurenpallet bestaande uit zwart, crème en beige.

2000

De jaren vanaf 2000 hebben geleid tot meer wettelijke veranderingen. Op 21 december 2015 werd in Amerika de wet aangenomen dat het verplichten van werkkleding, uniformen en verzorgingsnormen op basis van geslacht verboden was. Met andere woorden een bedrijf kan alleen een stropdas voor mannen verplichten als dit ook voor vrouwen geldt.

Daarnaast is er vanaf 2000 een verschuiving te zien weg van een traditionele pak te dragen op de werkvloer. Er komt een “alles mag” mentaliteit waardoor een jeans net zo gebruikelijk wordt als een blazer en pantalon. Vrouwen voelen niet langer de behoefte meer om door middel van pakken hun status en macht te bewijzen. Vrouwelijkheid wordt opnieuw bevestigd door het dragen van jurken en rokken.

2021 - Pursuit Femmes

Februari 2021, Pursuit Femmes wordt opgericht door drie ondernemende vrouwen. Pursuit Femmes is een duurzaam modemerk dat ontstaan is uit een nood aan vrouwenpakken en blazers.

Wij als Pursuit geloven namelijk sterk in de kracht en emancipatie van vrouwen, een trending topic de laatste jaren. Samen met jou zorgen wij ervoor dat je maatpak én daarmee unieke look ook volledig jouw talenten uitstraalt. Wij geloven dat jij daarmee weer andere vrouwen of jonge meisjes kan inspireren om ook hun talenten ten volste te benutten.

Bovendien denken we ook aan duurzaamheid. Door jouw pak pas te maken wanneer alle beslissingen zijn gemaakt, voorkomen we overstock producten. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Ten slotte kunnen we met trots zeggen dat we echt een bedrijf ván vrouwen vóór vrouwen zijn. In ons Aterlier in Marokko, waar we als familie reeds sinds 1972 zitten, is 90% van de werknemers namelijk een vrouw die allemaal de ambacht door en door kennen.